Khamis, 13 Ogos 2009

Tips

Madu
-madu harus disimpan di dlm bekas pada suhu bilik dan bukan dlm peti sejuk.
Sekiranya madu kelihatan keruh,bermakna ia melalui proses biasa penghabluran.
Untuk menjernihkannya kembali,masukkan botol berisi madu ke dlm air panas sehingga kristal yang terbentuk cair....

MENYUKAT MADU
-Apabila ingin menyukat madu,sapukan sedikit minyak masak di cawan atau sudu penyukat
sebelum menuang madu ke dalamnya.Dengan cara ini,madu mudah mengalir keluar tampa melekat di bekas penyukat tadi...

CARA MUDAH MEMBUKA PENUTUP BOTOL
-Adakalanya penutup botol terlalu ketat dan sukar dibuka,cuba buka dengan memakai sarung tangan getah yg sering di guna untuk melindungi tangan ketika membasuh...

MENGENAL TELUR BARU ATAU LAMA
-Telur baru mempunyi kulit yang agak kasar dan berkapur,sementara telur lama lebih licin dan berkilat....

dari pembaca blog yang setia

1 ulasan:

Guest berkata...

thanks...tips yg berguna

Feature Post

Coffee ratio worldwide

Coffee-to-Milk Ratio: Finding Your Perfect Brew The secret often lies in the coffee-to-milk ratio! Getting this balance right ca...

Popular Post